Zserbó golyó recept

 Zserbó golyó:

- 15 dkg. aszalt sárgabarack

- 15 dkg dióbél

- 2 evőkanál rum

- 2 evőkanál porcukor

- 1-2 evőkanál baracklekvár

-25 dkg étcsokoládé


Elkészítés:

A diót aprítógépbe szoktam tenni, ledarálom, majd az apróra vágott aszalt sárgabarackot is hozzá teszem és tovább darálom.  Keverőtálba teszem, és hozzá adom a  porcukrot a sárgabarack lekvárt, és a rumot. Összekeverem, és egy nagy golyó masszába jól összegyúrom. Berakom kb 30-60  percre a hűtőbe. Kis golyókat formálunk belőle. Felolvasztjuk vízgőz fölött az étcsokoládét. Leszedjük a gőzről és temperáljuk, hogy fényes csokit kapjunk. A golyókat belemártjuk a csokoládéba, úgy hogy az egész golyót bevonja, csepegtetőre, vagy tányérra rakjuk, és hűlni hagyjuk. Mielőtt kihűlne a csokoládé megszórom tört dióval, vagy ezüst/arany ehető gyönggyel. Ha megdermedt a csokoládé, kis bonbon papírba rakom.


Tippek:

Ha nincs kedved a vízgőzzel bajlódni, a csokoládét rakd mikróba, csak arra figyelj, hogy 1 percen belül vedd ki, keverd össze, és ha még marad benne csoki darab, pár másodpercre tedd csak vissza, nagyon könnyen, és gyorsan odakap.  Ezt is temperáld vissza folyamatos keveréssel. 

Amikor a megolvasztott csokoládéba elkezded belemártani a hideg golyókat, az vissza szokta hűteni a csokit, amitől már nem lesz folyós. Ahhoz, hogy folyamatosan tudj vele dolgozni, a vízgőz segítségével - ami már nem forr, csak meleg - melegen tudod tartani. 


Az alapanyagokat már a mosolyplaza.hu - n is beszerezheted!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szaloncukor-kisokos

Advent - kisokos