Zserbó golyó recept
Zserbó golyó:
- 15 dkg. aszalt sárgabarack
- 15 dkg dióbél
- 2 evőkanál rum
- 2 evőkanál porcukor
- 1-2 evőkanál baracklekvár
-25 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A diót aprítógépbe szoktam tenni, ledarálom, majd az apróra vágott aszalt sárgabarackot is hozzá teszem és tovább darálom. Keverőtálba teszem, és hozzá adom a porcukrot a sárgabarack lekvárt, és a rumot. Összekeverem, és egy nagy golyó masszába jól összegyúrom. Berakom kb 30-60 percre a hűtőbe. Kis golyókat formálunk belőle. Felolvasztjuk vízgőz fölött az étcsokoládét. Leszedjük a gőzről és temperáljuk, hogy fényes csokit kapjunk. A golyókat belemártjuk a csokoládéba, úgy hogy az egész golyót bevonja, csepegtetőre, vagy tányérra rakjuk, és hűlni hagyjuk. Mielőtt kihűlne a csokoládé megszórom tört dióval, vagy ezüst/arany ehető gyönggyel. Ha megdermedt a csokoládé, kis bonbon papírba rakom.
Tippek:
Ha nincs kedved a vízgőzzel bajlódni, a csokoládét rakd mikróba, csak arra figyelj, hogy 1 percen belül vedd ki, keverd össze, és ha még marad benne csoki darab, pár másodpercre tedd csak vissza, nagyon könnyen, és gyorsan odakap. Ezt is temperáld vissza folyamatos keveréssel.
Amikor a megolvasztott csokoládéba elkezded belemártani a hideg golyókat, az vissza szokta hűteni a csokit, amitől már nem lesz folyós. Ahhoz, hogy folyamatosan tudj vele dolgozni, a vízgőz segítségével - ami már nem forr, csak meleg - melegen tudod tartani.
Az alapanyagokat már a mosolyplaza.hu - n is beszerezheted!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése