Karácsonyfa - kisokos

 A karácsonyfa története


Már a kereszténység megszületése előtt a germán, római, egyiptomi és a kelta kultúrákban, örökzöld faágakat aggattak ki az emberek otthonaik ajtajára és ablakaira. Úgy tartották, hogy azok elűzik a boszorkányokat, a szellemeket, a gonosz lelkeket és távol tartják a betegségeket. Az örökzöld növények tisztelete az ókori népek hitvilágában is fontos szerepet töltöttek be. A római világban napfordulókor (dec. 17.) ünnepelték a földművelés istenét, Satumust. Ez a vidámság és az ajándékozás napja volt. Újévkor, január 1-én a templomokat, házakat zöld növényekkel és lámpákkal díszítették, a gyerekeknek és a szegényeknek pedig ajándékot adtak. 

A karácsonyfa állítás hagyománya a Német-Római Birodalomban a 16.században terjedt el. Feltehetőleg Luther Márton volt az első, aki égő gyertyákkal díszítette fel karácsonyfáját. 

A karácsonyfa később komoly támogatókra talált,  Viktória brit királynő és férje, Albert szász-coburg-gothai herceg személyében: a királyi pár 1846-ban az Illustrated London News című lap egyik rajzán volt látható gyermekeik körében a feldíszített fenyőfa mellett.

A szokás Berlinből került át Bécsbe, ahol a 19. század első évtizedeiben az arisztokrata családok és a művészek körében gyorsan elterjedt. A század közepén már a polgárcsaládok körében is megünnepelték ezt a napot; érdekesség, hogy mikor 1860 karácsonyán Erzsébet királyné Madeira szigetén volt gyógykezelésen, Ferenc József ilyen távolra is küldött neki feldíszített fenyőfát.

Amerikában ez a szokás még a 19. században is furcsának hatott, a karácsonyfa-állításról fennmaradt első feljegyzés az 1830-as évekből származik és Pennsylvania német telepeseinek nevéhez fűződik.

Viktória királynő népszerűségének köszönhetően, alattvalói között, szinte divatként terjedt el, nemcsak Nagy-Britanniában, hanem a tengerentúlon, a keleti parton is. A fa ezzel végleg megérkezett az USA-ba.

Az 1890-es években a karácsonyfa hihetetlen népszerűségre tett szert. Míg az európaiak 1,2 méteres fákat díszítettek, addig ezekben az években Amerikában már plafonig érő fákat állítottak fel.


A díszítés Története

A 20. század elején az amerikaiak házilag gyártott díszeket aggattak a fenyőre, míg a németek továbbra is az almát, a mogyorót vagy éppen a marcipános sütit favorizálták. Hamarosan elterjedtek az égősorok is. 

Pesten az első karácsonyfa állítását 1824-ben Brunszvik Teréz grófnő nevéhez kötik. Ám elterjesztésében jelentős szerepe volt a Podmaniczky és a Bezéredy családoknak is. Az új szokás a városokban viszonylag gyorsan meghonosodott. A hatvanas években, adventi időszakban, Pesten fenyővásárok voltak.

"Az aradi Alföld című újság 1862-ben arról számolt be, hogy egy nőnevelő-intézet növendékei Deák Ferencnek karácsonyfát állítottak, amelynek minden ágán egy-egy általuk készített kézimunka függött. "

A 19. század végétől már a csillogó gömbdíszek voltak a karácsonyfa fő díszítő elemei, melyek a paradicsomi fa almáját jelképezik. A fát ékesítő csúcsdísz kezdetben csillag alakú volt, ezzel a bethlehemi csillagot jelképezték. Mára a legtöbb helyen felváltotta ezt a hegyes végű, csillogó gyöngyökkel kirakott „templomtoronyforma”. Ennek ellenére mindkettőt használják, valamint egyre népszerűbb a masni a fa tetején.

Évről évre egyre gyakoribb az a jelenség, hogy a fát nem sokszínű díszekkel ruházzák fel, hanem csupán két szín dominál. Népszerűek az arany–piros, piros–fehér, ezüst–fehér, esetleg ezüst–kék, rózsaszín-fehér párosítások.

A  girlandok, szalagok, angyalhajak  részben a paradicsomi fára tekeredő kígyót, részben a teremtést átszövő időszálakat jelképezik. 

Magyar jellegzetessége a díszítésnek  a fára kötözött, celofánba csomagolt szaloncukor. Hagyományáról a szaloncukor kisokosban olvashatsz részletesebben. :)

Oroszországban, Lettországban, Litvániában, és  Észtországban csak szilveszterkor szokták felállítani a karácsonyfákat, míg az Egyesült Királyságban, és Európa nagy részén, már októberben ünnepi készülődés van, és már ekkor feldíszítik az örökzöldeket. Emellett a bejárati ajtókat kopogtatókkal, az ablakokat fényekkel, az asztalokat adventi koszorúval díszítik. 

Ha idén valami igazán különlegessel szeretnél díszíteni nézz körül a MosolyPláza webáruházának karácsonyi kínálatában, ahol a kopogtatóktól kezdve, a fényfüzéreken át, a gömbdíszeken keresztül, egészen a mókás grincsfákig mindent megtalálsz!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zserbó golyó recept

Szaloncukor-kisokos

Advent - kisokos